Pensseli-setä on rasismin taidonnäyte

 

Kuukausiliite/Pensseli-setä -juttu

HS:n Kuukausiliite teki jutun Pensseli-sedästä

Toimittaja Janne Toivosen toive toteutui: Pensseli-setä saatiin Suomeen, ja äkkiä.

 

HS Kuukausiliite

Toimittajan toive

Suomalaisten supersuosikki Youtubessa on Mihemmed. Viiksekäs, liukkaannäköinen pukumies, joka laulaa hassun bändinsä kanssa hassusti. Lähi-Idän kulttuuriin kuuluvat mikrointervallit ja rytmin käsittely ovat länsimaiselle korvalle tuttuja, mutta kuitenkin eksoottisia. Riemastuttavinta suositussa Youtube-videossa on tietenkin sanoitus. Reilusti riman alle menevää tulkintaa alkuperäisestä laulusta, joka kertoo dramaattisen tarinan rakkaudesta ja elämän tosiasioista, joissa valittu vaihtuu lammaslaumaan. ”Suomentajan” käsittelyssä kuulokuva ja sana muodostavat uuden tarinan pettävistä hanhista, hazardista, Pensseli-sedästä ja ”omaan perseeni nyt hän vetää” -tyyppisistä sutkautuksista.

Totta kai se naurattaa! Pistetään nyt pizzakebab-yrittäjännäköinen heppu pahaa-aavistamatta julkisuuden lauteille ja naurun kohteeksi. Vain pieni tovi aivotyölle, ja se voisi hävettääkin… Toisaalta, sellaista elämä on. Parhaat naurut saa aina toisen kustannuksella.

Mutta tästä syntyikin iso mediailmiö. Kun tähän liittyivät mukaan raskaansarjan toimijat, kuten Helsingin Sanomat ja MTV3, pitää ilmiötä ruveta tarkkailemaan kriittisemmin.

HS:n Kuukausiliite nosti aluksi Pensseli-sedän Youtuben marginaalihauskasta kansalliseen keskusteluun. HS kaivoi miehen oikean journalismin keinoin kotiseudultaan, taustat selvitettiin jne. Mies nimeltään Mihemmed osoittautui sympaattiseksi ja kaikin puolin mukavaksi.

Jatkoa on seurannut: Janne Toivosen juttunsa päätteeksi esittämä toive, että Pensseli-setä saataisiin Suomeen on toteutunut. Showmiehet ottivat tämän – omalla tavallaan ansiokkaasti – asiakseen ja onnistuivat. MTV3 kiikutti Mihemmedin härmään. Kymppiuutisten loppuletkautuksissa heiteltiin eilen lumipalloja ja huomenna esiinnytään TV-ohjelmassa.

Voi tanssivaa karhua! Aina meille on pitänyt saada ulkomaanihmeitä. Milloin ”neekerijazzia”, amerikan kummajaisia, kauniita ja rohkeita, milloin Urpoa ja Anaa…

Erikoisena piirteenä koko jutussa on ollut kaverin mukavuuden päivitteleminen. Kuinka sympaattinen, kuinka leppoisa hän onkaan! Eikö se olekaan enää oikeasti hassu Pensseli-setä? Tuo naurettava meisseli-setä? Huonoa omaatuntoa?

Mitäs jos joku ökyrikas kiinalainen tv-kanava olisi kuskannut ohjelmaansa jonkun hanuria soittavan Teuvon Keski-Suomesta, pistetty Akselin ja Elinan häävalssi soimaan ja naurettu vedet silmissä kun hanhet pettävät keskellä perseenvetohazardin? Naurattaisiko? Toivottavasti.

Tagit: , , , , , , ,

Buzzikuski alias Rami Kangas on yrittäjä, toimittaja, copywriter ja markkinoinnin suunnittelija.
Liittyvät kirjoitukset

5 vastausta kirjoitukseen "Pensseli-setä on rasismin taidonnäyte"

 1. Örkki says:

  Hei, jos löydät jostain videon, jossa jokin suomenkielinen laulu on samalla lailla ’tulkittu’ jollekin jossain määrin ymmärrettävälle kielelle, pistä linkki heti jakoon. Lupaan nauraa ihan kippurassa.

  Youtubesta löytyy myös Kansainvälinen ja Neuvostoliiton hymni med svensk text. Hirveetä, vielä neuvostovastaistakin. Ja sitten löytyy USA:n kansallislaulu. Mitähän siitä pitäisi sanoa?

  Vastaa
 2. buzzikuski says:

  Koetan etsiä ja välittää jos tulee vastaan. Lupaan itsekin nauraa…
  Rasismipointti on ehkä suurenneltu, kyseessä on kuitenkin huumori, joka on tiettyyn pisteeseen asti aina positiivinen asia.
  Uussanoitukset ovat harmitonta hauskaa, mutta se kun pikkuilmiöstä tulee lihallista ja kaupalliset mediat ryhtyvät kuskaamaan ihmisiä maailman kolkista turuille ja toreille hämmentävän naurun keskelle, on mielestäni kyse jo jostain ihan muusta.

  Vastaa
 3. Katja says:

  Olen täysin samaa mieltä Buzzikuskin kanssa. Kyllä ainoa suomalaisten suvereenisti hallitsema tyylilaji on myötähäpeä, ei huumori.

  Vastaa
 4. Tero says:

  Niin, mutta onnellinen olen siitä, ettei tästä
  http://www.youtube.com/watch?v=vXbRUS0kQdI&feature=related videosta tullut ilmiöö, sillä silloin olis rasismin lisäksi saanut oman osansa ”huumorista” seksuaalivähemmistön edustajat ja he Terot…

  Vastaa

Kommentoi

Osallistu keskuteluun jättämällä kommentti alla olevalla lomakkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© Copyright - Buzzikuski