Itsenäisyyspäivä on hieno asia. Varsinkin kun vuosia on kulunut tasainen määrä niin sanotuista ratkaisevista hetkistä, on aika muistella myös miten koko itsenäisyys on saavutettu. Samalla on syytä ylläpitää itsenäisyyteen kuuluvia tapoja yllä. Ja miettiä vähän uusiakin.
Linnan juhlat on itsenäisyyteemme kuuluva instituutio, joka jaksaa kiinnostaa ja inspiroida paitsi sinne kutsuttuja myös sohvaperunoita vuosi toisensa jälkeen. Ja mikäs siinä sohvalla istuessa on mukavampaa kuin pääosin jäykkien vieraiden asujen ja kekkerietiketin ponteva kritikointi. Ja jos vielä sattuu tuntemaan ja nimeämään vierasjonoa paremmin kuin selostava toimittaja, on Linnan juhlien seuraaminen viihdettä parhaimmillaan. Samaa mieltä oli yli pari miljoonaa suomalaista.
Mutta kaikki kiva loppuu aikanaan. Kun äitelän boolin vaikutus alkaa tehota vieraisiin, on median aika siirtyä Linnan jatkoille, eli seuraamaan kuinka tavikset juhlistelevat ravintola Teatterissa.
Siinä kohtaa on aika siirtyä nykyaikaisten ja nopeiden medioitten pariin. Nettivideopätkiä ja lyhyitä haastatteluita tarjosivat ainakin kummatkin iltapäivälehdet. Samalla jäin pohtimaan miksei linnaan päästetty yhtäkään bloggaajaa tai tunnettua sosiaalisen median vaikuttajaa. Ei edes Jungnerilta
pukannut yhtäkään tweettiä. Oliko joku kieltänyt?
Tästä johdannaisena tuli mieleen, että esimerkiksi iltapäivälehdet ovat jo siirtyneet vaivihkaa ”median” aikaan. Paperi tai staattinen tv ei monillekaan ole enää jakelun nimi: sitä ovat nettivideot, facebook-statukset, tweetit ja blogipöristelyt. Isojen kustannustalojen ansainnalle se ei tietenkään ole hyvä juttu, mutta minkäs teet. Uusi aika on koittanut.
Patavanhoillinen Otavakin nuortuu: sen omistama aikakauslehtiosasto eli Yhtyneet Kuvalehdet on kohta Otava Media. Aller ehti kuitenkin ensin, kuka enää julkaisee; kuka muistaa mikä Aller Media oli aiemmin?
Media on monipuolinen nimi, koska se sallii kaiken. Niin sanotun sisällön, kuvat, videot, sosiaaliset mediat, vaikka mitä, jakelukin voi olla vaikka mitä, samoin ansainta.
Nyt vain jään odottelemaan lisää nettivideoita ja blogihässäkkää ja uusia osuvia nimiä: Turun Media, Aamu Media, Satakunnan Media, Lapin Media, Ilta Media (kumpikohan ehtii) ja mitä kaikkea saammekaan todistaa…
Ehkäpä näemme Eero Lehdeltä mullistavan uutuuden: Lehti Media!
Ja kenties jo ensi vuonna linnan juhlatkin astuvat aidosti 2010-luvulle, monipuolisemman median aikaan.
PS. Tämän kirjoittajan työnantaja on kaukaa viisaasti nimennyt firman Kangasmediaksi, joten sana on vapaa.