Toimi toimi ja toimi

Toimi Kankaanniemi on nyt kaikkien huulilla. Yksimielisiä seksiviestejä lähettänyt kansanedustaja ja ex-ministerikandidaatti pääsi otsikoihin, blogiaiheisiin ja twiitteihin määrillä, jotka ylittivät päivässä kaikkien mielikuvituksellisimmatkin odotukset.

Entinen kristillisdemokraattien kansanedustaja ja ministeri – jopa presidenttiehdokas – nykyinen perussuomalainen kansanedustaja Kankaanniemi teki klassisen poliitikkoerheen: lähestyi vallankäytön sokaisemana naisia tavalla, joka ei kontekstista irrotettuna kestä minkäänlaista moraalista tarkastelua. Eikä oikein kontekstissaankaan. Hyi hyi.

Kiinni jäätyään tuli laskun aika: potentiaalinen ministerin virka lähti alta, julkisen paineen alla terveys petti ja Toimi siirtyi sairauslomalle. Mutta mitä muuta? Julkisuuden ja median määrällä mitattuna tämä #toimigate on poliitikon märkä uni. Loputonta palstatilaa, uran kertausta, vanhoja videoklippejä, wikipedian päivitettyjä painoksia, kuvia, vaalilupauksia. Lisää sitaatteja, kuvia, iskuja ja otsikoita: Toimin kiirastuli, käräytys ja kaksinaismoralismi. Seuraavaksi paheksunta tuolla, kiusallinen tapaus siellä, Hakkarainen huhuu. Toimi siellä, toimi täällä. Nujerrus, armo ja amen. Mikään viestintätoimisto ei kykenisi moiseen.

Toimi/videoshot

Lähde: Keskisuomalainen/ksml.fi

 

Mitä seuraavaksi?

Kivenheittäjille ja moralisteille muistutukseksi, että poliitikolle tämä – siis arveluttava tekstiviestittely tai muu vastaava toiminta – ei ole mitenkään poikkeuksellista käyttäytymistä. Se on jopa luontaista. Leimaahan poliitikon toimenkuvaa iänikuinen kilpailu, vehkeily, julkisen arvostelun sietäminen, epänormaalit työajat ja -paikat. Lisäksi toimenkuvaan kuuluvat tietynlaisen ideologian puolustaminen ja kyky tehdä kompromisseja valtavassa ristipaineessa. Kehittyykö sellaisessa ympäristössä jotenkin normaali suhteellisuudentaju? Tuskinpa. Kennedyt, Clintonit ja Kanervat tässä vaan kävivät mielessä.

Taustoja kun emme tarkemmin tiedä, voidaan todeta että pohjimmiltaan tässä oli kyse vallasta. Viestittelyn kohteet olivat persuaktiiveja, siis omaa kuormaa, jotka osasivat vuotaa uutisen sopivassa kohdassa. Mielenkiintoista on myös KSML:n rooli skuuppaajana. Miten kauan uutinen on tosiasiassa ollut toimituksen tiedossa? Tiesikö Soini?

Kriisiviestintä ei toiminut

Suoria sitaatteja: “Olen ollut tavattoman tyhmä ja harkitsematon.” Ja vielä: “Ei ole muuta tehtävissä kuin katua ja pyytää anteeksi. Olen epätäydellinen ja virheitä tekevä ihminen. Nämä ovat tosi pahoja virheitä.”

Näin opetetaan sanomaan kriisitilanteissa. Mutta tällä kertaa ei auttanut. Miksi? Tällä kertaa ilonaiheeksi muodostui verenhimo. Entiselle moralistille haluttiin kostaa. Ja jotenkin suuhun jäi sellainen ammoniumkloridimainen jälkimaku: oliko Kankaanniemen suurin synti sittenkin salmiakkikossun poistaminen Alkoista reipas parikymmentä vuotta sitten?

Sisältömarkkinointi toimi

Sisällöllisesti ja draaman kannalta tämä on ollut opettavainen case. Julkisuus kaipaa aina aitoja asioita, ja sitähän tämä on totta vie ollut. Toiseksi viestin pitää olla riittävän yksinkertainen. Ja katso: mies vonkaa naista, maailman vanhin viesti. Toimi toimi ja toimihan se. Mielipahaa ja rumaa jälkeä syntyi, mutta syntyi tarinaakin. Hinta tosin oli kova, kuinka kova, se jää arvoitukseksi.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *