#vaalit2012: Twitterin viemää

Presidentinvaalin jännittävä ensinäytös oli draamaa parhaimmillaan. Pääosaa näytteli asemansa vakiinnuttanut ensirakastajaehdokas Sauli Niinistö eli @niinisto, joka käsikirjoitetun voiton jälkeenkään ei nostattanut liikoja tunteita pintaan. Päinvastoin, totesi hauskuuden piilevän jatkotaistossa. Siis lisää viihdettä luvassa, hyvä.

Kilpalaulannassa kakkossijasta taistelleet Pekka Haavisto eli @haavisto eli #siksipekka ja Paavo Väyrynen eli @kokokansanpaavo mittelivät tosissaan rinta rinnan. Häkellyttävän ja kunniakkaan kirin suorittanut Väyrynen joutui jäämään ”kakkoselle” kakkoseksi vajaalla 40 000 äänellä, mikä oli voittamaan lähteneelle Väyryselle tietenkin kova isku. Mukit olivat käyneet kaupaksi, into ja itsetunto olivat sellaisissa mitoissa, että paatuneintakin myyntitykkiä hävetti. Aika oli kuitenkin ajanut miehestä ohi. Ja miksei Keskustan aito puoluetukikin. Kakkossijan voitto meni ansaitusti Haavistolle. Hän juhli lähes liikuttavalla riemulla.

Mielenkiintoisempi ei voisi asetelma siis olla. Siitä varmaan politiikan asiantuntijat ja valtiotieteen dosentit kirjoittavat syvällisemmin ja oivaltavammin. Mutta tämä kokonaan uusi media-asetelma, se vasta mielenkiintoiselta näytti!

En muista koskaan nähneeni näin paljon avoimia kuutosia ja kakkosia ja mitä niitä muita nyt sitten olikaan. Sosiaalisen median avoimuus tarkoitti yhtäkkiä myös poliittista avoimuutta – erotuksena salamyhkäisestä vaalisalailusta. Twitteristä käsin koko vaali-ilta oli melko hauskaa seurattavaa. Surffailu televisiossa TV1:n, maikkarin ja FST:n välillä jäi toiselle sijalle kun vaalitägi #vaalit2012 sylki toinen toistaan osuvampia kansalaishuomioita. Milloin oli @haavisto kadoksissa tai @jyrkikatainen ”hiprakassa” selostamassa ehdokkaansa voittoa. Twitterin käsittämättömän nopea reagointinopeus on jotain sellaista, jota vastaan nykypoliitikolla ei ole kuin yksi keino. Olla mahdollisimman aito ja rehellinen. Samaa voisi soveltaa muuallakin, vaikkapa bisnespuolella. Ei sosiaalisen median aikakaudella voi kun olla aito. Virheetön ei toki tarvitse olla, mutta rehellinen omia näkemyksiään ja virheitäkin kohtaan kyllä.

Sähköistynyt kohderyhmä elää ja hengittää yhteisöissä, varsinkin kun jokin kuuma ilmiö on tässä ja nyt. Historiallisuudessaan uusi yhteisöllisyys myös jakaa kansan uudella tavalla kahtia, ei enää niinkään punaisiin ja valkoisiin, vaan verkottuneisiin ja ulkopuolisiin.

Väliaika päättyy keskiviikkona kun ennakkoäänestyksen uurnat aukeavat. Toinen näytös alkakoon!

(Visited 26 times, 1 visits today)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *