Yhden kauden Obama

Yhdysvaltain presidentiksi riemumenoin valittu Barack Obama on jo vuoden jälkeen pahassa pulassa. Twitterin ja muiden sosiaalisten medioiden stara, varakkaiden vihersnobien, mustien, työttömien ja sotaan kyllästyneiden vapahtaja on ehtinyt paitsi harmaannuttaa hiuksena, puhua lähes loppuun tyhjiksi käyvät sanansa, myös epäonnistua kaikessa mahdollisessa poliittisiin muutoksiin liittyvässä. Aitoa kannatusta ei ole selän taakse muodostunut, ulkopolitiikka kangertelee, sotavoimat jylläävät niin Irakissa kuin Afganistanissakin vanhaan malliin. Afganistanissa, historiallisesti tarkasteltuna pöyristyttävästi, jopa kiihtyvällä tempolla. Siinä valossa alun alkaen eriskummallinen Nobel-sekamelska näyttää samalta kuin Marskipatsas Kiasman edessä. Onko se pilaa, ironiaa vai taidetta, mutta väärässä kontekstissa, vai mistä helkkarista on oikein kysymys?

Tämän päivän uutinen on tietysti ollut demokraattien nöyryytystappio republikaaneille Massachusettsin osavaltion täytevaalissa. Siis mitä? Republikaani Scott Brown kun nappasi Kennedylle kuuluneen paikan demokraattien nenän edestä…eli vähän sama kuin Timo Soini olisi käynyt pokkaamassa pojot Nykarlebystä. Morjentes terveydenhuoltouudistus.

Se missä Obama tuntuu vielä porskuttavan on media. Missä Obama, siellä kiinnostus ja mielenkiinto. Eihän sellainen suurmessiaaninen ultrahypetys ihan vuodessa himmene, ellei Obama sitten pikaisesti suorita Tigereitä ja puttaa itseään aivan suohon. Tyhjällä sisällöllä ei mediassakaan juhli pidemmän päälle, tarvitaan tekoja. Muuten alkavat skuupeista elävien peräpukamat parantua, kynät terävöityä ja  likasangot kiinnostaa.

Jyrki Räikän arvio Keijo Korhosen Obaman oppivuodesta tämän päivän hesarissa oli viihdyttävää luettavaa. Kuten aina Korhosen tapauksessa, kynä on ollut vauhdikas; analyysit ovat yleensä perehtymisen arvoisia.

Obamalta odotetaan vielä paljon, mutta tiimalasissa ei ole kuin kolme vuotta jäljellä ja niistäkin merkittävä osa vierähtää raivoisaan vaalityöhön ja lisälupauksiin.

Neljännen vuoden alkaessa, veikkaan, Obama huomaa opettavansa valtio-oppia Honolulun yliopistossa.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *