Copyright ja demarit

Sosialidemokraatit julkistivat vaali-ilmeensä. Urheiluautonpunaisella pohjalla iskulauseita valkein kirjaimin: OIKEU DEN MUKAI SUUS, TYÖ, AR BE TE, RÄTT VISA…kalliinoloista tyylikästä graafiikkaa. Muodikkaan pystyviivan oikealla puolella slogan suoraan mainostoimiston copykammiolta tuoksuvasta luovuudenpesästä: Kansan edustaja.

Kaiken epäuskottavuuden kruunaa pieni merkki sanojen oikeassa yläkulmassa. Onko se ®-merkki eli registered trademark? Ovatko demarit ryhtyneet myymään työtä tai oikeudenmukaisuutta? Ovatko he rekisteröineet oikeudenmukaisuuden? Ehei. Se on ©-, eli copyright-merkki, jolla he haluavat kertoa, että uskovat tekijänoikeuksiin. Mitä kummaa se tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että demarit eivät ymmärrä edes alkeellisimmasta tekijänoikeusviestinnästä mitään tai sitten koettavat tahallaan tai tahattomasti horjuttaa koko merkistön käytäntöä ja samalla halveerata koko järjestelmää graafisin vippaskonstein. Copyright-merkki – jos sitä nyt haluaa käyttää – liittyy tekijään. Jos siis demarit haluavat kertoa, että ovat nämä mainokset tehneet, niin merkki liittyisi heihin. Jos taas heidän luomansa tuote tai palvelu (tässä tapauksessa kuvitteellisesti työ ja oikeudenmukaisuus) halutaan suojata, se kannattaa rekisteröidä, tehdä siis tavaramerkiksi. Silloin käytänteet ovat ™ ja ®. Tunnuksilla pelleily näin merkittävältä taholta on haitallista ja ärsyttävää.

Miten tässä nyt yrittää vakavamielisesti suhtautua koko tekijänoikeus- ja tavamerkkiasioihin kun puolueitten viestintä pitää koko järjestelmää pilkkanaan. Vihreät aloittivat trendin ryöväämällä itselleen Suomen leijonan ja Uudelta Suomelta nimen ja väittivät ettei sanoja voi omistaa. Ja kaikkia vaan nauratti. Paitsi niitä, joilla oikeasti oli ns. tekijänoikeudet ja merkkisuoja.

Miten tämä nyt on, kertokaa jos olen väärässä!

(Visited 27 times, 1 visits today)

1 Kommentti

 1. Samppa 11.3.2011 at 23:24

  hmmm, ei ole reblog nappulaa?

  Reply
  1. buzzikuski 12.3.2011 at 08:07

   Eipä taida olla. Kiitos vinkistä, täytyy lisätä!

   Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *