Häntä heiluttaa Arctic Sean tapausta

Tämä taitaa olla salaliittoteorioiden ystäville todellinen wag the dog -herkkupala: Arctic Sea. Mitäpä siitä tiedämme medioiden välityksellä? Kaikenlaista, mutta lähinnä ristiriitaista ja arveluttavaa tietoa.

Maltan lipun alla risteillyt suomalaisalus, joka kaapattiin Ruotsin aluevesillä on pienoinen mysteeri, myös ihan mediankin kannalta. Välillä laiva oli kaapattu, välillä ei, sitten kadonnut ja löytynyt. Viranomaisten mukaan se ei koskaan ollutkaan kadonnut, mutta mediaa olikin pidetty tahallaan pimennossa, tai että sille olisi Venäjän NATO-edustajan Dmitri Rogozinin mukaan tahallaan syötetty pajunköyttä – turvallisuussyistä.

Pajunköysihommat tulivat tutuksi mediaa seuraaville taannoisen kidnappausdraaman yhteydessä. Erona tähän tapaukseen on vain se, että totuutta ei vieläkään tiedetä. Missä pajunköysi alkaa ja missä se loppuu?

Lukuisat ristiriitaisuudet ovat salaliittoteorioiden suolaa. Kaapparit ovat tällä tietoa Viron, Latvian ja Venäjän kansalaisia. Lukumäärä vaihtelee 8 ja 10 välillä. Mutta on mielenkiintoisempaakin tietoa.

Mikäpä siis lienee totuus, mikä motiivi? Mikä saa venäläiset ydinsukellusveneet liikekannalle? Tuskin ihan Pietarsaaressa rahdattu petäjä.

Kutkuttavan väitteen esitti virolainen ex-upseeri Tarmo Kouts, jonka mukaan Arctic Sea kuskasi ydinkärkiä Iraniin – ja että kaapparit olisivat olleet Israelin CIA:n eli Mossadin erikoisyksikköön kuuluvia. Jossakin vaiheessa kaapparit taisivat olla myös Greenpeacen palveluksessa.

Tällä tietoa sekä kaapparit että AC:n miehistö ovat Moskovassa, laiva matkalla kohti Mustaamerta. Siellä sijaitsee paitsi kohdesatama Novorossijski, myös strateginen Sevastopolin sotilastukikohta… Elokuvan aineksia.

Liikenisikö rahapulassa kituuttelevalta medialta pari kappaletta tutkivia journalisteja ottamaan asioista selvää, vaikkapa paikan päällä? Totuus voi olla arkaluonteinen, tai sitten ei. Totuus joka tapauksessa olisi kuitenkin ihan kiva juttu.

Lienee kuitenkin kustannustehokkaampaa kertoa Supon historian luurangoista, BB-talon tapahtumarikkaasta elämöinnistä tai turvautua vaikkapa Loch Nessin hirviöön.

(Visited 15 times, 1 visits today)

! Kommentti

  1. Joy 27.8.2009 at 12:08

    Onhan se nyt tietenkin tärkeämpää tietää BB:stä kuin AC:stä! Mutta todellisuus on aina ollut ihmeellisempää kuin taru, joten luulen ettei media edes osaa keksiä niin mielikuvituksellista tarinaa, että se olisi totta.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *