Kahdeksan meiliä vuodelta 2006

YK:n nimeämä aavikoiden ja aavikoitumisen vuosi 2006 ei heti herätä suuria muistikuvia. Mitä tuli tehtyä, lomat, työpaikan vaihdokset, millä autolla ajoin, mihin kännykkään puhuin ja mitä perheessä mahdollisesti tapahtui?

Digitaalimössön aikakaudella, jolloin muisti katoaa ja 2.0 korvautuu 2.1:llä, vuodet ovat mukamas toistensa veljiä. Mutta jälkikäteen tarkasteltuina eivät sitten kuitenkaan.

Entäpä jos pitäisi nopeasti ruveta muistelemaan, mitä vuonna 2006 tarkkaan ottaen tapahtui, yksityiskohtaisesti. Vähän samaan tapaan kuin syytetty Anneli Auer nyt ja taas muistelee tekemisiään tai tekemättä jättämisiään.

Löytyisikö Facebookista mitään? Ai niin, sehän vasta käytännössä lanseerattiin tuona vuonna. Gmail? Olen näköjään avannut oman tilini silloin. Jostain syystä olen jättänyt deletoimatta kahdeksan saatua meiliä tuolta vuodelta. Gmailin tervehdysviesti kertoo, että PC World oli valinnut Gmailin toiseksi parhaaksi tuotteeksi Vuoden 2005 Top 100 –tuotetta listalla. Hyvä niin. Onhan siitä ollut jatkossakin paljon iloa. Vuoden tuotteeksi oli valikoitunut Mozillan Firefox.

Tallessa olivat neljän pitsauskeikan raakaleiskat alustavine kirjoituksineen. Ohessa oli myös yhden urheilutuotteen esiteaukeama. Sinänsä asiallisia kokonaisuuksia, mutta poissaolollaan loistivat kahdensuuntaiset some-nappulat ja muut vuoden 2013-kilkkeet.

Mutta mitä aidosti muistan tuosta vuodesta? Olen nyt näiden muutamien meilin armoilla. Pitäisi saada valokuvia, päiväkirjamerkintöjä, palaverimuistioita, lisää lähdeaineistoa. Pitäisi saada kysellä joltakin, mitä oikein tapahtui. Mikä se kuva siitä vuodesta oikein olisi?

Tarkistetaan Wikipedista.

Sami Keron ”Jeeeeeeh!”

Halonen valittiin toiselle kaudelle. Talviolympialaiset pidettiin Torinossa. Conan O´Brien kävi Suomessa hehkuttelemassa meikäläisiä. VR:n makasiinit paloivat. Lordi voitti Euroviisut. Porvoon tuomikirkko yritettiin polttaa. Saksassa järjestettiin jalkapallon MM-kisat, jonka voitti Italia. Keskustapuolueessa valtaa käytti Jarmo Korhonen. Ritva Sarkola paljastui Tuula Sariolan kirjojen kirjoittajaksi. Suomi oli EU:n puheenjohtajamaa. Helsingissä järjestettiin Assembly ’06 –niminen tapahtuma. Lahdesta alkoi päästä suoraa rataa pitkin Helsinkiin. Venäjän metsäpalot huononsivat ilmanlaatua Suomessa. Smash Asem -mielenosoituksessa otettiin kiinni muuan Paavo Arhinmäki. Google osti YouTuben 1,65 miljardilla dollarilla. EU:n ja Venäjän huippukokous järjestettiin Helsingissä. Nintendo julkaisi Wii-nimisen pelikonsolin. Radio City lopetti toimintansa. Saddam Hussein hirtettiin… Ja kaikkea muutakin. Olisitko muistanut nämä?

Vuosi 2006 taisi olla viimeinen vuosi, jolloin ehdin käydä elokuvissa. Silloin hyviä elokuvia valmistuikin kelpo läjä: Casino Royalesta Boratiin. Suomalaisia puhuttivat ja naurattivat Matti, Kummelin Jackpot ja FC Venus. Animaatiosensaatio Autot sai myös silloin ensi-iltansa.

Vuodesta 2006 on kuitenkin jo aikaa. Teknologisesta näkökulmasta ikuisuus, mutta löytyisikö vielä jotain, joka palauttaisi muistot ja ennen muuta tarkan aikalaiskuvan henkilökohtaisemmin?

Gmailin lähetetyt viestit! Niitähän ei muista koskaan deletoida. Löytyyhän niitäkin muutama.

Testimeili uudesta gmail-osoitteesta. Musademoja ja biisien sovituspohjia. Muistioita median tulevaisuudesta (täysin ajankohtaista sisältöä muuten). Hätyyttelyviestejä AD:lle. CMYK-logoja epseinä. Rgb-värimalleja. Wide BW. Grafiikkaohjeita. Lokaatio-ohjeita valokuvaajille. Lomallelähtöviesti ja delegointeja. Lähetettyjä laskuja artikkeleista. Matkalaskuja. Päivärahoja. Strategiaprofiileja. www-leiskoja. Valokuvia creapalaverista Lontoosta. Valokuvia kalastusreissulta. Mainoksen soundtrack. Huonekalufirman mainosmusiikkia. Suomen Kuvalehden editoitu artikkeli…

Kesällä taisimme käydä Bilbaossa.

Tähän hätään vuodesta ei synny yksityiskohtaista visiota. Ehkäpä yhdestä tapahtumasta, jos käyttäisi siihen aikaa. Tuntuu kuitenkin siltä, että mennyttä on mahdotonta enää rekonstruoida. Aika tuntuu paikoin valtavan läheiseltä, mutta informaatiovirran myötä vääristyneeltä. Suurin muuttuja lienee kuitenkin teknologia, joka yhtä aikaa palauttaa muistin hyvinkin nopeasti, mutta samalla muuttaa mielikuvan ajan olemuksesta.

Jäljelle jäävät vain lähteet ja pienet todisteet siitä, että vuosi oli. Kuten kahdeksan meiliä. Niiden varassa käydään tarvittaessa oikeutta.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *