Mediailmiö Pirkko Jalovaara

Tunnettu maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara aiheuttaa ihmetystä. Demonipuheillaan myös maallikkojen ja uskonnottomien tietoisuuteen tullut Jalovaara on harmistuttanut kirkon päättäjiä omanlaisellaan karismatouhulla, joka ei tunnu kestävän perinteisiä dogmeja. Osaan kirkoista Jalovaara on saanut jopa porttikiellon. Niissä kirkoissa, joihin hänellä on pääsy, on yleisöryntäys taattu.

Mediasysäyksen sai liikkeelle Ylen MOT-ohjelma (25.2.), joka kertoi Jalovaaran touhuista. Se oli omiaan herättämään kohun, joka on ravistellut kirkkoa ja kirkollista mediaa. Sana-lehti julkaisi 7.3. artikkelin otsikolla ”Kirkollinen media katuu saamattomuuttaan.” Siinä voivotellaan sitä, miksi kirkollinen media ei itse nostanut aihetta esiin.  Juttuun oli haastateltu muun muassa Suomen suurimman kirkollisen median, Kirkon ja kaupungin päätoimittajaa Seppo Simolaa, joka kutsui itseään ja kollegoitaan saamattomiksi nahjuksiksi, jotka pelkäävät omasta yhteisöstä tuleva ryöppyä.

Tämä lienee siis yksi selitys, miksi case Jalovaara on jäänyt syvällisesti käsittelemättä. No, asialle olisi voinut tehdä jotain myös jälkikäteen. Esimerkiksi koettaa saada asiallinen ja rakentava haastattelu aikaiseksi Jalovaarasta, tuoda esiin hänen näkemyksiään ja tarkoitusperiään kiihkottomassa ja ymmärtävässä kontekstissa. Mutta taas pääsivät muut mediat lyömään näpeille.

Tilannetajuinen Iltalehti julkaisee tämän päivän (paperiversiossa) lehdessään koko sivun haastattelun (IL 20.3. s. 8 ) saarnaajasta otsikolla ”Ihmiset eivät ole hylänneet minua.” Ingressi markkinoi jutun harvinaisen avoimeksi ja vain Iltalehdelle myönnetyksi. Onnittelut siitä.

Mitä uutta saamme kuulla? Ei liene yllätys, että Jalovaaran tilaisuudet ovat tupaten täynnä. Demoneista ei puhuta, mutta puhutaan sairaiden parantamisesta ja rukouksen voimasta.

Jalovaaran sanoin: ”Tällä tavalla minun on tapana puhua kuin täällä tänään, tämä oli minun normaali saarnani. Tällä tavalla hoidan ihmisiä.” MOT-ohjelman kohun aiheutti Jalovaaran mukaan sattumalta esiin nostettu aihe, joka on saanut ”kohtuuttoman huomion”.

Haastattelun mukaan hän saa yhä päivittäin satoja rukouspyyntöjä. Samanaikaisesti monen kirkon ovet sulkeutuvat ja kritiikki Jalovaaran toimintaa kohtaan on kovaakin. Maallikon näkökulmasta siinä on melkoinen ristiriita, joka pitäisi selvittää. Mistä on oikein kysymys?

Voisiko kirkollinen media nyt hoitaa tämän, eikä voivotella saamattomuuttaan?

(Visited 28 times, 1 visits today)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *