Mestarit ja Margaritat

Mikä merkillinen mediaviikko viime viikko olikaan! Näin uuden raivokkaasti hyökyilevän ja syystuulen lailla pauhaavan uutisvirran alussa se tuntuu tietenkin jo ikiaikaiselta, taaksejääneeltä ja epätodelliselta.  Yhtään todellisemmaksi sitä ei mielikuvissa rakenna samanaikaisesti luettu Bulgakov-klassikko ”Saatana saapuu Moskovaan” – eli suorana kaupallisesti vähemmän kiinnostavana suomennoksena Mestari ja Margarita – ja sen sielulliset vaikutukset. Voisi tehdä hyvää lukea Jari Tervon Koljatti tähän samaan imuun. Mutta ehkä kohtuus kaikessa. Jopa epätodellisen mediamaailman ymmärrysyrityksissä.

Mediaviikkoa hallitsi tietenkin pääministeri Matti Vanhanen, edestä, takaa, sivuilta, kaukaa, läheltä, todellisesti, mielikuvituksen keinoin, lautakasan takaa, tuppeen sahatusti (huomaa linkin presidentillinen domain), ja vieläpä tulevan testivoiton tunnelmissa.

Jopa viikonloppuna ilmestynyt, viimeisiin suomalaisiin älyllisyyden airuisiin kuuluva HS:n Kuukausiliite onnistui tuomaan Matin (Mätin) aivan yllätyksellisessä kontekstissa, nimittäin kielitaitokysymyksessä. Suomi (kieli) ja tiedotustilaisuudet kun tuntuvat toistaiseksi olevan hallussa, rankkautuu engelska poliittisen uskollisesti tankeroksi. Yes. Kokosivun, tai no aukeaman käytännössä, kera, totta kai.

Älkäämme unohtako saman aviisin Pääkaupunkia, kolmoskannen ansiokasta sarjakuvaa. Vanhanen alias Lanhanen siellä saa oikein hauskan roolin Koljatti-satiirissa.

Muuten yksi viikon ansioituneimmista medioista on täynnä nautinnollista, journalistista luettavaa. Ansiokkaan Pensseli-setä -jutun persejutut olisi toki voinut jättää lukijan itsensä löytämiksi (huomauttaa setä).

Vielä kerran: kaiken kaikkiaan merkillistä. Syytetään ja vastataan, erotetaan ja ollaan erottamatta. Aika monta journalistista ruumista roikkuu tälläkin hetkellä totuuden löysissä hirsissä. Olo on levoton. Oliko Vanhasen lautakasassa jotain? Siis oikeasti? Toimittaja Korvola ja Yle syyttävät pääministeriä berlusconimaisuuksista, Vanhanen kieltää, mutta ei nosta syytettä vaikka voisi, jos juttu olisi oikeasti perätön, mutta ei tee sitä…(…tietysti, koska case on ns. vanhentunut, mutta toisaalta taas…),  Iltasanomat ampuu ja irtosanoo Jungnerin toiselta viisvuotiskaudelta, eikä kukaan syyllisty mihinkään, kukaan ei ole tehnyt mitään, mitään ei tapahdu, kukaan ei irtisanoudu, mitään ei tapahdu. Jututkin luetaan netistä ilmaiseksi.

Mutta, ah, mitä tuleman pitää tällä viikolla? Olisiko presidentti Halonen vihdoin käsittelylistalla? Siitä esimakua antaa Uuden Suomen kuvajournalismi. Hieno kuva (Petteri Paalasmaa). Hieron jo käsiäni yhteen. En pesutarkoituksessa vaan kiihkeästi odottaen uusia likaisuuksia. Käsienpesua harrasti tunnetusti Juudean viides maaherra, julma ratsumies Pontius Pilatus.

(Visited 22 times, 1 visits today)

! Kommentti

  1. Joy 5.10.2009 at 13:15

    No olipa asian ilotulitusta, Buzzikuski! Ilahduin itsekin Pensseli-sedästä – usein jo niin tympäännyttävä sanomalehdistö osaa joskuskin tehdä jotain oikein.
    Mielestäni toit kyllä Vanhas-keskusteluun kaivatun piristyksen, Simpsoneiden kautta sekin juttu asettuu oikeaan pirtaan…

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *