Tervo vai Halla-aho?

Nyt tuleekin visainen pulma, valitako kirjailija Tervo vai bloggaaja Halla-aho? Miten tuomita ja miten puolustaa? Koska saa sanoa mitä vain ja koska sitten taas ei? Kuinka menisivät pasmat, jos Tervo olisikin sijoittanut Koljatti-kuvaelmansa blogiin ja Halla-aho sakkoihin tuomitut verbaalit vertailunsa kirjallisuuden suojiin?

Jos vaikkapa ”Pekkarinen” tupeineen olisikin taustoiltaan etninen, tai vielä herkempää, nainen, millaiset olisivat seuraukset? Eroaisiko Tervo kirjailijan ammatista? Olisiko sakkoja langetettu? Entäpä Halla-aho, olisiko hänen rasistiset vihjailunsa kovissa kansissa kuitattu taiteen vapauteen kuuluviksi?

Mikä ero on blogikirjoituksella eli modernilla journalismilla ja kirjallisuudella? Ei taiteen nimissä saanut sentään lapsipornoakaan esittää, vaikka monia puolustajia sillekin oli.

En tiedä vastauksia, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että taiteen eli kirjallisuuden nimissä (ja suojissa) voi kirjoitella mitä päähän pälkähtää. Ainakin suomeksi. Bloggailu on toistaiseksi vastuullisempaa. Ehkä myös vaikuttavampaa.

Sallittakoon sanalle silti vapaus niin pitkälle kuin se on mahdollista.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *